Foszlós kalács
8 fő részére
Nehézség:
közepes
hozzávalók
- 0.5 kg liszt
- 4 dkg vaj
- 1 tojássárgája (nem kötelező)
- 2 evőkanál cukor
- só
- 5 dkg mazsola
- 2 dkg élesztő
- 3 dl tej
Elkészítés
1 dl langyos tejben az élesztőt és 1 kiskanál cukrot felfuttatjuk. Hozzákeverjük a lisztet. A tészta puha, folyós galuskatészta legyen. Liszttel meghintjük, majd letakarva kétszeresére kelesztjük. Ez kb. negyed óra. A puha vajat a tojássárgával, a cukorral meg a sóval elkeverjük, a masszához keverjük, majd annyi tejet, hogy puha galuskatésztát kapjunk. A tészta alját és tetejét megszórjuk liszttel, lefedve újra kétszeresére kelesztjük. Lisztezett gyúródeszkára helyezve 5 cipóra osztjuk. Ezeket a cipókat rúddá csavarjuk. Vigyázzunk, ne sodorjuk, mert a csavarás által lesz a kalács foszlós. A rudakat megfonjuk és zsírral átkent tepsibe helyezzük. Ha kétszeresére nőtt, tetejét tojással megkenjük, alsó lángon 35-45 percig sütjük. Csak hidegen szeleteljük fel.
Hozzászólások
Új hozzászólásokat átmenetileg nem lehet beküldeni.
Ehhez a recepthez még senki sem fűzött megjegyzést.